“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Kedves Pedagógus Kollégák!

Sok-sok visszajelzést kaptunk arról, hogy az előző tanévben lezajlott, pályázaton alapuló múzeumpedagógiai programcsomagunk sikeres volt. Úgy érzékeljük, hogy továbbra is nagy az érdeklődés az ilyen típusú program iránt, ami iskolán kívüli ugyan, módszereiben és lehetőségeiben más, de ismereteiben a tananyaggal harmonikusan összefésülhető.

Bár idén nincs ilyen pályázati lehetőségünk, szeretnénk mégis folytatni az élményalapú oktatást/ismeretterjesztést múzeumi helyszíneinken. Ajánlatunk a következő.

Az idei tanév végére az általános iskoláknak tervezett helytörténeti városi vetélkedő témája a VÍZ.

Kék vetélkedőnek neveztük el, mert nem történeti korról, nem szakterületről szól, hanem egy elemről: a vízről. A víz a legfontosabb tényező városunk életében, földrajzában, kultúrtörténetében, a víz témája sok fontos területet átfog. A négy hangsúlyos tartalom: a víz maga (geológia), a vizes mesterségek (vízimalmok), a vár (vízivárak), és a vízre komponált kert (angolkert). Tervezett múzeumpedagógiai programunk erre a négy pillérre épül, s így mintegy felkészíti a vetélkedőre a diákokat.

  1. Témanap: Tata a vizek városa. Mi is a víz? Ismerd meg Tata felszíni és felszín alatti kincseit! Játékos feladatok, kísérletek vízzel / a vízről. Helyszín a vár.
  2. Témanap: Vízimalmok. A foglalkozás helyszíne a Német Nemzetiségi Múzeum (Nepomucenus-malom). A foglalkozás egy-másfél órás, játékokkal, tevékenységekkel tarkított.
  3. Témanap: Vízivárak. A foglalkozás helyszíne a vár, a foglalkozás egy-másfél órás, a hagyományos vártörténeti órát új foglalkozásokkal ötvözi.
  4. Témanap: Séta az angolkertben, játékokkal, befejezése (igény szerint) a nyárilak megtekintése.

A programok sajnos nem ingyenesek, de a hagyományos múzeumpedagógiai óra áránál kedvezményesebbek, programonként és fejenként 300 forintba kerülnek. A programra lehet bérletet váltani, a négy program együtt 1000 forint/fő.

Időpontként mindegyik foglalkozásra két-két hetet jelölünk ki.

  1. Tata, a vizek városa, vár: február 22-március 4.
  2. Malmok, Nepomucenus-malom: március 7-18.
  3. Vár: Március 21 – április 1.
  4. Angolkert: Április 4-22.

Ezekre az időpontokra tudnátok bejelentkezni osztályaitokkal, csoportjaitokkal. Várjuk jelentkezéseteket, a tervezett foglalkozás előtt legalább egy héttel.

Szabó Éva
múzeumpedagógus
30/331 7511

Egy kisváros a hátországban - kiállítás