Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Imago Imaginis – Képek képmása – időszaki kiállítás nyílt a tatai várban

2016. szeptember 16-án pénteken délután 3 órakor nyílt meg Németh Anita Judit, festőrestaurátor kiállítása festménymásolatokból a tatai vár időszaki kiállítótermében. A kiállítás címe: Imago Imaginis – Képek képmása

A kiállított képek különböző technikával készültek. Megtalálhatóak köztük akvarell másolatok papírra, tojástempera másolatok alapozott fatáblára, olajmásolatok vászonra és fatáblára, illetve hordozó panelre leválasztott falképek. Ezenkívül látható még egy darab polimentaranyozott fatáblakép is.

A kiállításban látható képek eredetije több művészettörténeti korszakot képvisel. Az ismertebb festők: Raffaello Santi, Philippe Rousseau, Claude Monet, Gustave Courbet, Hieronymus Bosch, Albrecht Dürer.

Részlet a megnyitó beszédből:
“Nézzük Németh Anita munkáit! Ballóhoz hasonlóan ő is egy kis európai művészettörténetet állított össze számunkra. A művek újraalkotásában, restaurátorként, elsősorban a technikai szál érdekelte. Az egyes művek festése során a hiteles anyagok és eredeti technika, festésmód megragadása volt fontos számára. Tulajdonképpen „Stílusgyakorlatokat” látunk tehát, különböző korszakok jellemző technikáit, témáit, darabjait. Ő maga restaurátorként érkezett meg erre a területre. Festmények kapcsán, konkrét feladatok, munkák, megbízások kapcsán találkozott ezekkel a műalkotásokkal, de még az akadémiai tanulmányok során látott minták és stúdiumok sem állnak túlságosan messze tőle. Így állt össze ez a művészettörténeti gyűjtemény, – ez az ő házi képtára, amelybe az őskori barlangrajztól kezdve a római falképeken át a fatáblára festett szárnyasoltárig, az olajfestményekig annyi minden belefért!
Nem igazi restaurátor-kiállítás ez. Ezúttal nem azt látjuk dokumentálva, hogy milyen volt és milyen lett a rá bízott, keze alól kikerülő munka. Azt látjuk viszont, hogy milyen jó szeme van, jó érzéke van a látáshoz, és meggyőzően bizonyítja anyagismeretét, technikai tudását. Tulajdonképpen egy portfólió látható előttünk, a felkészültségét bizonyító referencia.
A darabok természetesen nem ezzel a szándékkal készültek. Anitát, akárcsak a nagy elődöket, szakmája, napi tevékenysége közben érintette meg, szippantotta be a festőművészet. Stílusgyakorlatai örömből, élvezettel születnek, kezdetben talán csak a technika elsajátításának, majd az alkotási folyamat átélésének szándékával, belehelyezkedve a nagy festők világába, egyre közelebb a művészet mezsgyéjéhez. Cavallini, Paul Troger, Giovanni Battista Tiepolo, Hieronymus Bosch, Caravaggio, Frans Hals szellemét megidéző, művészettörténeti kaland az itt látható kiállítás. Ne feledkezzünk meg ugyanakkor a restaurátormunka műhelytitkairól sem. A készítéstechnika szerint csoportosított alkotásokat technikai segédlet, szakmai összefoglaló kíséri. A tettrekész látogató a rácsos tábla segítségével maga is megpróbálkozhat a másolatkészítéssel, legalábbis annak kezdeti lépésével. A fiatal restaurátor egyébként éppen egy új programsorozatunk keretében ismerteti meg a látogatókat a festészeti technikákkal, a fesményrestaurálással, amelyben maga a látogató is, kedve szerint részt vehet.
A művészeteleméleti, művészettörténeti, és technikai kérdéseken túljutva, örömmel nyugtázhatjuk: A Kulturális Örökség Napjainak nyitánya Tatán mind az egyetemes kulturális örökségről, mind annak megőrzéséről (a restaurálásról) a lehető legmegfelelőbb, legillőbb módon szólva, elhangzott. Fiatal restaurátor munkatársunk bemutatkozó kiállítását megnyitjuk, és miután munkáit kellő módon megcsodáltuk, melegen ajánljuk őt szíves figyelmükbe.”
(Kövesdi Mónika)

A kiállítás november elejéig látogatható. Nyitvatartási időben, előre bejelentkezett csoportoknak hétköznaponként 10 órakor az alkotó tárlatvezetést tart. Bejelentkezés a restaurator@nemethanita.hu e-mail címen lehetséges.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Egy kisváros a hátországban - kiállítás