Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Grotta 5. Kint, bent

Akárcsak a korábbi években, a Grotta címet viselő kiállítások sorában mindig, most is a helyszín inspirálta a címadást. A törökkori kapu boltíve kívül esik a vár épületén, a hajdani kaputorony védelmét élvező kapubejáró a külső védművek része. Ugyanakkor egy két kapu közé szorított, zárt tér, amely egykor a vár elfoglalásáért vívott, véres harcok színtere volt. Ezúttal a „kint” és a „bent” határozószók fogalmai a konkrét helyszínnél szélesebb értelmezési lehetőségek mentén magyarázhatók. Akár úgy is, mint a megszentelt belső térbe még be nem került alkotások befogadó terét, amely a fiatal alkotók számára nyújt lehetőséget közelebb kerülni a múzeum szentélyéhez. (Valóban így van ez, hiszen minden évben két művész önálló kiállítási lehetőséget kap a tárlat anyagának elbírálása során.)

A kint és a bent paradoxonja ellentétet, választási kényszert mutat. Nincs ugyanakkor közöttük sem az „és”, sem a „vagy” kötőszó – a felhasználóra bíztuk, hogy a választást vagy a mellérendelést emeli ki a gondolatkörből. Választás esetén az egymást kizáró ellentét megjelenítésére, mellérendelés esetén a világ teljességének, a külső és belső világ összekapcsolásának ábrázolására adtunk ezúttal lehetőséget.

A beérkezett alkotások minősége talán minden eddigi Grottát felülmúlt. A mesterek anyagából Gaál József kintről és bentről egymásra tekintő lényei, és Szabó Andrea rezdülésnyi lelket őrző grafikája emelkedik ki. A fiatal művészek közül Pál Katja keretéből kilógó kockája (kint is, bent is), Aranyász Zita térből kilépő, befejezetlen vásznainak története (kint, bent) ragadja meg a néző képzeletét. Kontra Ágnes szelíd égboltjai a kint világát varázsolják belső tájjá, Sárközi Anikó szelíden sugárzó fényeiben a ’kint’ és ’bent’ fotonjai rajzanak. Petró Petra installációja, amely a távolságtól függően válik tisztán vagy sejtelmesen átláthatóvá, és képsíkból kilépő négyzete a legfiatalabb generáció kísérletező munkáit képviseli. Kováts Nikoletta többrétegű gesztusfestészete és Baráth Bálint geometriai elemekből felépített, párhuzamos világa nyerte el az idei év díját – s egyben az önálló kiállítás lehetőségét.

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Egy kisváros a hátországban - kiállítás