Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Geotóp nap – Gyűjthető múlt

Október 1-jén került megrendezésre a Geotóp nap, a Kuny Domokos Múzeum, az ELTE tatai Geológus Kert és a Magyarhoni Földtani Társulat közös szervezésében. Ez a nap a földtudományi értékekről szól, ilyenkor az élettelen természet egy-egy érdekes „szelete” kerül bemutatásra, mint pl. barlangok, források, sziklafalak, kőzetek, ásványok, őskövületek. Ezek a képződmények a földtörténet egy-egy korábbi pillanatát őrzik, és ezek segítségével / tanulmányozásával időutazást tehetünk akár több millió évvel ezelőttre is!
Szombaton egy napra bárki természettudóssá, geológussá válhatott, és belekóstolhatott a szakemberek munkájába. Szép számmal érkeztek érdeklődők, a tataiak mellett például tatabányai, esztergomi és budapesti játékos kedvű látogatókat is üdvözölhettünk. A program a Geológus Kertben kezdődött, ahol a résztvevők megismerkedhettek a legjellegzetesebb tatai kőzetekkel: a pleisztocén édesvízi mészkővel, a triász Dachsteini mészkővel, a jura vörös mészkővel, illetve a kréta Tatai Mészkővel, amelyet sokan tatai kékkőként ismerhetnek. Ezek után indult a kővadászat, amikor is egy térképpel és néhány kőzetmintával felvértezve, a város 15 pontján kellett egy-egy meghatározott tereptárgyat (építményt) megtalálni, és beazonosítani, hogy melyik kőzetből készült. A sikeres vadászatot végzők délután a Kuny Domokos Múzeumban vehették át a megérdemelt jutalmaikat: okleveleket, könyvjutalmakat, kitűzőket. A két legügyesebb csapat nyereménye, hogy egy különleges „geológiai sétán” vehetnek részt: egyik a Magyar Természettudományi Múzeum őslénytani gyűjteményének látogatók elől elzárt raktárában, a másik pedig a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben.

Eközben a Kuny Domokos Múzeumban egész nap interaktív földtudományos játszóház várt kicsiket és nagyokat egyaránt: mikroszkópban lehetett ismerkedni az év ásványával és ősmaradványával, a gránáttal és a nummulitesszel. Gyönyörű ásványokon lehetett gyakorolni a lupe, vagyis a kézi nagyító használatát, és ideiglenes drágakőszakértőként bárki megmérhette, hogy pl. egy cirkon vagy egy rubin hány karát. Börzsönyi patak hordalékából lehetett gránátot válogatni mikroszkóp alatt, és egyben lehetőség volt szavazni már a 2017-es Év ásványára és ősmaradványára is. A mozgalmas napot három érdekes előadás zárta, ahol neves kutatók meséltek a sokszínű és sokoldalú gránátról és az ősi parányi kőpénzekről, a nummuliteszről és a hozzá kapcsolódó mondákról.

Gratulálunk a résztvevőknek az elért eredményekhez, a győzteseknek pedig a nyereményekhez!

 

Egy kisváros a hátországban - kiállítás