Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Geotóp Nap

Október 6-án került megrendezésre Tatán a Geotóp Nap. A program – immár harmadik alkalommal – két helyszínen zajlott: az ELTE Tatai Geológus Kertben és a Kuny Domokos Múzeumban, a téma pedig az előző évekhez hasonlóan az aktuális Év ásványa (fluorit) és ősmaradványa (Balatonites) volt.
Mivel a Kálvária-dombon nagy számban figyelhetők meg a Balatonites ammonitesz fiatalabb rokonai, így a Kert adott helyet az ehhez kapcsolódó játékoknak, interaktív bemutatóknak, Szente István pedig speciális szakvezetés keretében vitte végig a Kertben az érdeklődőket.
Ezzel párhuzamosan a Múzeumban a fluorittal lehetett ismerkedni „okos poszter” segítségével. Kézbe vehető példányokon lehetett megfigyelni a fluorit sokféle színét és formáját, a fluoreszkálás jelenségét. A kisebbeket színezővel és kirakóval vártuk.
Emellett mindkét helyszínen lehetőség volt megismerkedni a 2019-es ásvány (galenit, kősó, olivin) és ősmaradvány (Hippurites, Komlosaurus, Tympanotonus) jelöltekkel, valamint szavazni a legszimpatikusabbra.
Geotóp napi programunk hagyományszerű része sem maradhatott el, a „Kővadászat”, amely térkép segítségével kötött útvonalon vezetett végig a városon, a két programhelyszín között. 9+1 kérdést kellett a lelkes vadászoknak megfejteni útjuk során. A kihívás teljesítéséért mindenki oklevelet és egy kis ajándékot kapott.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás