Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Folytatódó régészeti feltárásaink

A nyár (is) általában a régészeti feltárások ideje, ekkor folytatódnak a terepi munkálatok régóta ismert, feltárás alatt álló, illetve újonnan előkerülő régészeti lelőhelyeinken. Múzeumunk esetében is így van ez, több olyan projektet folytatunk, amely az előző években kezdődött el, s ahol ígéretes régészeti leletek és jelenségek előkerülése várható.
Előző évek legnagyobb szabású munkálatai a Vértessomló határában álló Vitányvárnál történtek, augusztustól tevékenységünk itt folytatódik. Ebben az évben a külső várkapu belső oldalát és az északi magas épülettömb külső helyiségét kutatjuk.
Júliusban a tatai vár egyik veszélyeztetett pontján dolgozunk, a vár egykori kútja melletti beomlás miatt magát a kutat tisztítjuk ki, s a várprogramhoz kapcsolódva egy kisebb helyszínen, eddig ismeretlen irányú alapfalakat vizsgálunk.
Szintén nyáron a pécsi egyetem régész tanszékével közösen a környei késő római erőd kutatása folytatódik. 2013-ban már dolgoztunk a területen, akkor 3 méter vastag falmaradványokat találtunk, valamint többek között egy oltártalapzatot is.

P1070200 P1070240 P1110945

Egy kisváros a hátországban - kiállítás