Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Folytatódik a régészeti feltárás Vitányvárnál

Intézményünk 2012-ben kezdte meg a Vértessomló határában álló Vitányvár régészeti kutatását László János régész irányításával. 2014-ben jelentősebb területet sikerült megkutatni, sőt a belső várudvarba vezető kaput is helyreállítottuk, ezzel az udvar északkeleti falának stabilitását valósítottuk meg. 2015-ben minden eddiginél nagyobb területű lesz a feltárás, a külső várkapu környéke került eddig napvilágra, valamint a vár tornyának keleti sarkán levő többszintes épület falait is megismerhettük. A kisebb részt gótikus, nagyobb részt reneszánsz kőfaragványok jelentős száma és díszítettsége arra utal, hogy az erősség nem védelmi funkcióval rendelkezhetett, hanem inkább reprezentatív lakhely lehetett.
A hátralevő időben a várudvaron belüli épület elhelyezkedését próbáljuk meg tisztázni, valamint az előkerült falakat konzerváljuk, így ezek állapotában a későbbiek során nem következik be rohamos romlás.
A régészeti feltárást a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. A feltárás eddigi eredményeit hamarosan nyílt nap keretében mutatjuk be az érdeklődőknek.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás