Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Föld napi „őslényvadászat”

Április 22. a Föld napja, amikor szerettük volna előtérbe helyezni a természetet, megmutatni egy geoséta keretében, hogy milyen értékes és érdekes dolgok rejtőzködnek Tatán.

A kicsit szomorkás idő ellenére is lelkes kis csapat gyűlt össze a Kálvária-domb tövében szombat délután, így neki is vágtunk az időutazásnak: először kb. 200 millió évet utaztunk vissza, mikor még a kontinensek máshogyan helyezkedtek el, és többek között Magyarország mai területét is tenger borította. Képek segítségével bemutatásra kerültek az akkori tengert uraló élőlények – Megalodus kagylók, tengerililiom, Ammoniteszek -, majd pedig indult a „vadászat”: megkeresni az egykori élőlények lenyomatát, megmaradt vázát a Kálvária-dombot alkotó kőzetekben.
Ezután folytattuk utunkat az egykori Esterházy uradalom édesvízi mészkő bányájába, a Porhanyóbányába. A kb. 100.000 éves mészkő megőrizte az egykori növények lenyomatát, ezen kívül szállást biztosított az ősembernek is. A helyszín bemutatása után ismét a kutatásé volt a szerep, hiszen növénylenyomatok, és az ősemberek zsákmányát jelentő mamutok maradványai is a sziklafalban rejtőznek.

Köszönjük Mindenkinek a részvételt, az érdeklődést, reméljük még találkozunk!

Egy kisváros a hátországban - kiállítás