Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Farsang a múzeumban, 2016.

Régi bálok emléke

Ovidius a nézők sorában, Galeotto Marzio, és sorra mind a nők (Cherchez ls famme!): Cillei Borbála, Szilágyi Erzsébet, Aragóniai Beatrix és a többiek. Ez a sűrített történelmi pillanat a történelmi falak között az idei farsangnak köszönhető.

Nemcsak történelmi maszkabálra hívtuk vendégeinket, de beszéltünk is a régi farsangról, a régi bálokról, amikor még tilos volt az emberi formát eltorzító, vagy állati alakot ölteni, tanácsos volt viszont igen csinos és drága báli ruhát varratni a tánchoz, a párválasztás, a jó parti reményében. A régi tatai bálokon – a katolikus egyházi dalárda, a Gazdakör, vagy a Református Önművelődési Kör táncmulatságán – ott nyüzsgött a város ifjúsága. A bál megkezdése előtt előadtak egy általuk betanult népszínművet. Ezekről a régi bálokról, rendezvényekről esett szó, régi tatai családokról, a száz évvel ezelőtt is nyüzsgő egyesületi életről.

Előkerült a Kereskedelmi bál táncrendje, amit 1907-ben készíttetett egy ismert iparművész-tervezővel Esterházy Ferenc gróf, hogy újonnan beindított pezsgőgyárát reklámozza. (A pezsgő, a bálok kötelező kelléke, tavalyi farsangi rendezvényünk fő témája volt).
Előkerült a tatai kőedénygyár csutorája, amelyet egy kocsmai jelent díszít. 1860-ban ugyan Rodiczky Eduárd honvéd őrnagy, piarista tanár a nemzeti ellenállás jelenségeként megszervezte a nemzeti viseletbe bújtatott cigányzenekart, de a csutorán még a romantika és a nemzeti ébredés jelképeként, a betyárral együtt látjuk, kocsmai jelenetbe komponálva a cigány muzsikusok alakját.

A bálok kötelező kelléke volt a jó vacsora is. A fánksütésről szintén megemlékeztünk, egy szép régi tarkedlisütő bemutatása során. És miközben csábító sütemények és finom borok között ültünk (Míg az ember eszik-iszik, nem fog rajta a szomorúság – Cervantes), szó esett a birtokot megvásárló barokk főúrról, Esterházy Józsefről, aki 1682-ben Pápa várában éppen egy táncmulatság alatt született meg, amelyen édesanyja, a „szenvedélyes táncosné” hírében álló Thököly Kata részt vett.

 

Egy kisváros a hátországban - kiállítás