Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Egy egész kosár, tele ajánlatokkal

A Kuny Domokos Múzeum idén is foglalkozásokkal várja és fogadja az érdeklődő csoportokat, és új programokkal készül a tavaszi félévben.
Kínálatunk széles palettáján maradnak a korábbi programok és lehetőségek, emellett új múzeumi foglalkozásokat is ajánlunk, kültéri programot, múzeumi órát, illetve az idei várostörténeti vetélkedőre való felkészüléshez egy foglalkozás-sorozatot.

„Királyok és katonák”

Tata történetében az újkor fejezete is rendkívül érdekes.
Az Esterházy család tatai kastélya volt a Napóleon elől menekülő császári udvar otthona 1809-ben.
A két császár, Ferenc József, és Vilmos német császár egy diplomáciai jelentőségű, közös hadgyakorlat alkalmával időzött itt 1897-ben.
IV. Károly, az utolsó magyar király 1921-ben itt talált menedéket, és innen indult a hozzá hű arisztokrata, Esterházy Ferenc oldalán, hogy visszaszerezze trónját.
A három téma három foglalkozást jelent, amelyekre együtt, bérletként, vagy külön-külön is lehet jelentkezni. A témaköröket játékos formában, a tatai vár falai között, eredeti műtárgyak közegében tudjuk élménnyé tenni a diákok számára. A múzeumi órák segítségével megelevenedik Napóleon kora, a Monarchia világa, a Monarchia széthullása és Trianon. A foglalkozásokat elsősorban a történelem és helytörténet órák kiegészítésére ajánljuk, felső tagozatos diákoknak és gimnazistáknak.
A bérlet foglalkozásai során tulajdonképpen felkészítjük a csoportokat az év végi várostörténeti vetélkedőre. A téma ugyanez lesz („Királyok és katonák”), az újkori királylátogatások, az Esterházy család városa és rezidenciája, a 19. század világa. Reméljük, hogy ez a diákoknak eddig még fel nem kínált téma, annak csillogó világa és kalandelemei folytán, ugyanúgy érdeklődésre tart majd számot, mint a tavalyi „Kék” téma, a tatai vizek kultúrtörténete.
A foglalkozás kb. egy órás, március 27-31., április 3-7., és április 24-28. közti időpontokban lehet az egyes témákra jelentkezni.

Rózsacsokrok és pásztorlánykák

A tatai fajansz világa
A 18. század a művészi kerámia nagy évszázada Európában. Végre felfedezik a porcelán gyártásának titkát, és bár ekkor még csak Meissenben készül porcelán, az európai fejedelmek ezt szeretnék asztalaikon látni. Tatán, az Esterházy család tulajdonában lévő manufaktúrában is készült ragyogó, hófehér edény, a porcelánt másoló fajanszból. A ma már ritka kincsnek számító tatai fajansz felidézi a főúri környezet luxusát és ragyogását, a korszak ízlését és stílustendenciáit.
Az órát a főúri élet korabeli kulisszái és jelmezei között, a kiállítótérben tartjuk, egészen közelről tanulmányozva a formákat és mintákat, majd rajzos-technikai foglalkozás következik. Az óra a helytörténet, kultúrtörténet témaköréhez kapcsolódik, nem kizárólag művészeti profilú, de mindenképpen fogunk rajzolni és festeni.
A foglalkozás kb. 1 órás, folyamatosan lehet rá jelentkezni, a legkisebbektől a felnőttekig.

A Kálvária-domb közelről

A földtörténet, a kővé vált múlt világa az új foglalkozás témája. Városunk geológiai múltját szemléletesen megmutató, varázslatos hely a Kálvária-domb és az egykori kőbánya. Ezen az eredeti helyszínen zajlik a séta és a foglalkozás, amelyre a múzeum geológusa invitálja az érdeklődőket. Városi séta, tapasztalatszerzés, felfedezés vár azokra a diákokra, akik a honismeret, Tata-óra, természetismeret, földrajz témaköreihez kapcsolódóan jelentkeznek erre a rendhagyó, szabadtéri foglalkozásra.
Az 1 órás foglalkozást a Kálvária-dombon tartjuk, megbeszélés szerint, a jelentkezéseket folyamatosan fogadjuk.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás