Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál

A Kuny Domokos Múzeum az idei Patara Történelmi Fesztiválon minden eddigieknél jobban készült a látogatók fogadására. A programot pénteken a Deák-patarával kezdtük, ahol idén négy állomással is fogadtuk az érkező csapatok és osztályok áradatát a várban és annak udvarán. Örömmel vettük a lehetőséget, hogy újra együtt dolgozhattunk a Tatabányai Múzeum néhány kollégájával az esemény kapcsán.
Szombaton és vasárnap a fesztiválra érkezők három helyszínen is találkozhattak kollégáinkkal, akik folyamatos kézműves játékokkal, pénzveréssel és páncéling próba lehetőséggel várták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A játékok mellett külső és belső szakvezetéseken is részt lehetett venni, ezeken nemcsak a kiállításokkal, hanem a vár török korban betöltött szerepével, az itt folyt harcokkal, építésekkel is megismerkedhettek az érdeklődők.
Megtiszteltetés számunkra, hogy a fesztivál alkalmából otthont adhattunk az Oszmán-Magyar kapcsolatok című tárlatnak. Az itt bemutatott 69 db kép rengeteg információval és érdekességgel szolgált, hiszen II. Rákóczi Ferenctől Széchenyi Ödönig minden, az Oszmán Birodalommal összefüggésbe hozható magyar személy és esemény megtalálható volt rajtuk. A kiállítás remek hátteret biztosított a fesztivál egyik legkülönlegesebb vendégével Dr. Kazanlár Áminollah Emillel folytatott beszélgetéshez, aki I. Szulejmán szultán leszármazottja.
Talán nem túlzás állítani, hogy a színes forgatag élményekkel gazdag miliője idén is magával tudott ragadni mindenkit, látogatókat és a fesztivál alatt dolgozókat egyaránt.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás