“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

A szomódi úti téglagyár múltjából

Tatán az Esterházy család már a 18. században téglavetőt működtetett a Dadi útnál. 1887-ben pedig gróf Esterházy Miklós a tóvárosi vasútállomásnál tégla és cserépgyárat alapított. A 20. század elején Mihályi Béla és Társa a Szomódi úton hozta létre a tóvárosi gőztéglagyárat, amelyet 1918-ban egyesítettek a Budapest–Szentlőrinci téglagyárral „Tatai cserép és téglagyár Rt tóvárosi gyártelepe” néven.

A Kuny Domokos múzeum tulajdonába került a gyár 15 pengős, 1927 februárjában kibocsátott részvénye. Téglalap alakú, díszszegély keretezi, sarkait körbe foglalt 1-es díszíti, belső sarokdísszel nem látták el. A félkör alakú felirat hívja fel a figyelmet a tulajdonosra: „Budapest Szentlőrinczi és Tatai Cserép és Téglagyár részvénytársaság”. Alatta vízszintesen a német elnevezése.

A részvény kétnyelvű, jobb oldalán a német, bal oldalán a magyar szöveg tudatja: „Részvény tizenöt pengőről melynek bemutatója mindazon jogokban részesül, melyet a törvény és az alapszabályok értelmében a társaság részvényeseit megilletik.” Az alsó szegély közepén kör alakú, fehér pecsét található, a részvénytársaság megnevezésével.

Ezt egészítik ki az elővételi jogot (1927-1936), valamint az osztalék kifizetését biztosító (1931-1936) szelvények.
Ezek a tárgyak Tata ipartörténetének jelentős emlékei.

img021  img026  img024

Egy kisváros a hátországban - kiállítás