Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Vaszary János Tatán: a hadifestő hazatér

Vaszary_LembergVaszary János az első világháborúban nem hadkötelesként, hanem önkéntesként vett részt. A Kriegspressequartier (a Sajtóhadiszállás) kötelékében járta művésztársaival a hadszíntereket, hogy megörökítse a helyszíneket, a katonákat, és a hátországban rendezendő, lelkesítő kiállítások, propaganda kiadványok céljára képeket készítsen.
A szerb és az orosz hadszíntér borzalmait egyre drámaibb képeken örökítette meg. Ezt írja a limanovai harctér hekatombáit látva: “Szép huszár, ifjú oroszok, jó gyalogos vitézek – hogy hullanak a könnyeim utánatok – és mennél később jusson át házatok küszöbén elmúlástok, híretek.”
Az orosz hadszíntérről Vaszary tatai otthonába érkezett haza. Évekig a látottak hatása alatt volt, festői stílusa is ennek hatására alakult át.
A tatai múzeum gyűjteménye mindössze néhány Vaszary-rajzot ill. festményt őriz. Ezek között van egy ceruzarajz, amely kimerült, pihenő katonákat ábrázol. A vázlat Lembergben készült 1915. március 4-én.
A kép érdekessége, hogy a tatai Vaszary-villából került elő. A Vaszary-házaspár halála után a végrendeletnek megfelelően, művészcsaládok otthonának szánva, egy alapítvány kezelte a házat. Így lakott itt 1942-től Dobroszláv Lajos, majd 1957-től Kerti Károly családjával. A lembergi lövészárok pihenőjének ábrázolását, egy régi, első világháborús rajzmappa lapját Kerti Károly hozta be a múzeumba, mint a házban megtalált, és Vaszary János egykori jelenlétéről árulkodó darabot.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás