“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Mamut vagy mammut?

Bármilyen meglepő, mindkettő helyes, csak nem ugyanazt az állatot jelenti! Mindketten az ormányosok rendjébe tartoznak, de az egyik ezen belül elefántféle, a másik pedig masztodonféle.
Ha máshonnan nem is, de a Jégkorszak című animációs filmből mindenki által ismert Manit, a gyapjas mamutot az elefántfélékhez soroljuk, és egy m-mel írjuk. A mamutok (Mammuthus genus) 4-5 millió évvel ezelőtt jelentek meg és kb. 10 000 évvel ezelőtt haltak ki. Jellemző rájuk, hogy az állat háta a fara felé lejtett. Az agyaruk elérhette a 2 méteres (nagyobb, mint egy átlag ember!) hosszúságot is. A www.elephant.se oldal szerint a legnagyobb agyar, amit találtak, meghaladta a 4 métert!

Méretarányok
hátulról előre: columbiai mamut, afrikai elefánt, amerikai masztodon
forrás: www.southcoasttoday.com

A mammutok ezzel szemben a Mammut genusba tartoznak és a masztodonokat értjük alatta. Kb. 22 millió évvel ezelőtt jelentek meg és a mamutokkal együtt a pleisztocén kor végén haltak ki (www.ucmp.berkeley.edu).

mamut_mani

Tata-Porhanyóbánya jelentős mamut-csont lelőhely (volt). 1794-ben egy természetbúvár, Grossinger János tett említést először a megkövesedett testeket tartalmazó tatai márványról. Ezek után sorban kerültek elő „szörnyű elefánt tetemek”, fogak/agyar-töredékek és „őselefánt-mammuth-csont”-ok (Bajzáth et al.- OTKA zárójelentés).

Egy kisváros a hátországban - kiállítás