“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

Disznófejbőrös tarisznya

Mérete: 35×35 cm
Keletkezés ideje: kb. 19. sz. vége – 20. sz. eleje

A farsangi időszak és a disznóölések vége felé a honlap műtárgyának egy a Német Nemzetiségi Múzeum gyűjteményében található tárgyat választottunk, amely a sertés egy sajátos felhasználási módját jeleníti meg.

A szőrös bőrből szabott tarisznya fedél részére az állat fejének bőre került a füleivel és a szemgolyók helyével együtt. Az első látásra nem túl szép tárgyunk meglehetősen praktikus és elegáns módon folytatódik egy bőr, állítható csattal ellátott vállpánttal. Két oldalát bőrszíjjal fűzték össze. Fedele almásolt bőrrel szegett és bronz szíjcsattal záródik. Belseje vékony vászonnal bélelt, mely két részre osztott. Azt sajnálatos módon nem tudjuk, hogy a szőrös bőrtarisznya, milyen módon került a múzeum gyűjteményébe, de ismeretes, hogy az alpesi és a hazai német csoportok körében is kedvelt teherhordó eszköz volt.

A tarisznya, mint a teherhordás eszköze a magyar nyelvterület legnagyobb részén ismeretes volt. Az iskolás gyerekek vászonból készült oldaltarisznyáitól kezdve, az alföldi és dunántúli parasztok szőrtarisznyáin át, egészen a leginkább egyes foglalkozási körökben jellemző bőrtarisznyákig. Leginkább a férfiak teherhordási eszköze, de bizonyos formai változatai a nőknél is megjelentek. A tarisznya elterjedtségét jól példázza, hogy népmeséinkben is rendszeresen szerepel, amikor a hős hamuban sült pogácsával tölti meg tarisznyáját, mielőtt elindul a megpróbáltatásokkal teli vándorútra.

honlapmt_001

Egy kisváros a hátországban - kiállítás