“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

A Helytörténeti Egyesület ajándéka a Kuny Domokos Múzeumnak

A múzeum képzőművészeti gyűjteménye gyarapodott: a nemrégiben felállított Dobroszláv Lajos-szobor gipsz modelljét kaptuk meg a tatai Helytörténeti Egyesülettől.
A Helytörténeti Egyesület „szoborsétány”-projektjének legutóbbi eseménye volt a jeles tatai festőművész, Dobroszláv Lajos (1902-1986) mellszobrának felállítása a Cseke-tó partján. Az egyesület évekig gyűjtött a szoborra, majd felállíttatta, s ez az esemény – az öntési munka kiinduló pontját képező gipsz büszt elhelyezése a közgyűjtemény raktárában – mintegy kerekre zárja a szobor történetét.
A múzeum örült a gipszmodellnek, hiszen gyűjteményünket gazdagítja, gyarapítja a helybeli, tehetséges, ifjú művész, Laborcz Éva alkotása. Örültünk azért is, mert a Munkácsy-díjas festőben egyben első igazgatónkat tiszteljük, aki 1950-53 között vezette az állami múzeumot. S örültünk azért is, mert egy nagy taglétszámú, és kifejezetten helytörténeti profilú civil szervezettel teremtettük meg a további együttműködés alapjait. A tatai múzeum jelenleg a város felé keres eleven, működő kapcsolatokat, kommunikációs csatornákat, s e kapcsolati háló kialakítása során szívesen fogadtuk a Helytörténeti Egyesület kedves gesztusát.

helytorteneti_egyesulet_ajandeka

Egy kisváros a hátországban - kiállítás