Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Kategória

Category Archive: Általános

Újra a “kerekasztal” körül

A múzeumunk által 2019-ben kezdeményezett párbeszéd folytatására került sor február 19-én a Fischer-házban. Az eseményen Michl József polgármester úr meghívására jelentek meg azok a művészek, művészetszervezéssel foglalkozó szakemberek és művészeti írók, akik a korábbi beszélgetésen is részt vettek, amelynek témája a város művészeti életének, művészeti jelenének elemzése volt. Polgármester úr most arra kérte a jelenlévőket, hogy vegyenek részt a város művészeti jövőjének megfogalmazásában. A beszélgetés során szó esett tervekről, lehetőségekről, helyszínekről, az újonnan megfogalmazásra kerülő Magyary-terv fényében. A találkozó nem zárult eredménytelenül, a párbeszéd egy következő alkalommal tovább folytatódik a kidolgozott koncepció részleteinek megvitatásával.

Az eseményről bővebb beszámolót és további fotókat Tata Város Hivatalos Honlapján találhatnak.

Borítókép: Tata Város Hivatalos Honlapja / tata.hu

Könyvbemutató a Városházán

2019. december 3-án délután a tatai Városháza dísztermében ifj. dr. Rabár Ferenc „Tata és Tóváros egyesítése és fejlesztése” című könyvének bemutatójára gyűltek össze a megjelentek. A Tata Város Önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum közös szervezésében megvalósult programon dr. Schmidtmayer Richárd a múzeum igazgatója köszöntötte elsőként az érdeklődőket. A „Libelli Tatenses” sorozat szerkesztőjeként is üdvözölte a mű megjelenését, hiszen az egyesítés történetét feldolgozó 200 oldalas könyv a múzeum gondozásában jelent meg, s sorozat hatodik kötete. Felelevenítette, hogy 2013-ban amikor a Városi Önkormányzat fenntartásába került a múzeum, fogalmazódott meg az igény az önálló arculattal bíró kiadványsorozatra. A helytörténeti sorozat indító kötetében Rabár Ferenc a tatai piarista főgimnázium közel negyvenöt éves történetét dolgozta fel, de a sorozat harmadik kötete is az ő kutatótevékenységének lenyomata, amely „Sorsdöntő esztendők. Tata és a Piaristák” címmel jelent meg. Ezt követte dr. Kálmán Attila és Kövesdi Mónika könyve, amely a tatai emlékművek, köztéri alkotások, emléktáblák adattára volt. A sorozat többi kötete is fontos megyei kutatási témákat dolgozott fel.

Ifj. dr. Rabár Ferenc vette át a szót ezután, aki a mű létrejöttének előzményeit vázolta fel, s a néhányéves kutatómunka legfontosabb állomásait elevenítette fel. Elmondta, hogy a kötet két részből áll, az első részben az egyesítés történetét foglalta össze, a második részben pedig az új városközpont létesítésének részleteiről ír. Az egyesítés kezdeményezője és fő szervezője Magyary Zoltán volt, akinek szerepére szintén kitért előadásában.

A képeslapokat, fotódokumentációt eddig még nem publikált korabeli terveket, is tartalmazó kötet, többek között Hollósy Sándor mérnök és Puhl Aladár építész eddig még nem kutatott leírásait is feldolgozta. A további fejlesztéseknek végül a második világháború állandósuló légibombázásai vetettek véget, így a kötet 1944-ig dolgozza fel a történéseket. A történész-muzeológus végül elmondta, hogy ő maga is közelebb érzi magát a városhoz, szerzőként is jó szívvel ajánlja a könyvet minden tatainak.

Michl József Tata város polgármestere is örömét fejezte ki, hogy a komoly kutató munka után immár kézben tartható az a kötet, amely az 1935 és 1944 közötti időszak várostörténeti korlenyomata. Minden Tatát szerető lokálpatrióta számára hasznos kiadványnak tartja. A jelenlévők nagy örömmel forgatták a kiadványt, melyet a program második felében a szerző dedikált is.

A kötet decembertől megvásárolható a Várban. Az igényes és szép kiadvány az ünnepek közeledtével ajándéként is nagyszerű a könyvek szerelmeseinek.

Csak természetesen – immár egy éve

Hatalmas volt a készülődés november utolsó péntek délutánján a Forrás Bevásárló Közösség első születésnapja alkalmából szervezett programon a Jávorka Sándor Szakközépiskolában.

Az egy éve alakult közösség tagjai pénteken, az évforduló alkalmából termelői finomságokkal, vendégváró asztallal és születésnapi tortával is várták a szép számban érkező közönséget a megszokott piac mellett. Sok-sok finomság, gondos odafigyeléssel készített étkek sorakoztak a pultokon.

A Múzeum szakmai munkája mellett is fontosnak tartja a fenntartható, környezettudatos szemléletmódot, melyet a Közösség szervezői is szem előtt tartanak. Meghívásukra ezen a délutánon öko-játszóházzal vártuk az érdeklődőket a helyszínen. Lelkes családok, kicsik és nagyok jöttek az asztalunkhoz, ahol Tata természeti kincseihez kapcsolódó memóriajáték és óriás fakocka kirakó várt mindenkit, ezen kívül az aktuális kiállításunkhoz kacsolódóan (Környezetváltozás a Tatai-medencében) újrahasznosított alapanyagokból lehetett szép és hasznos tárgyakat alkotni: illatos gyógynövényes zsákocskákat, hűtőmágnest, vidám állatmintás dekorokat, társasjátékot, vagy akár palack lovacskákat; ezzel is bemutatva, hogy pl. a gyerekek számára rengetegféle játék megvalósítható csupán néhány kupakból és PET palackból.

Megnyílt a „Tata építészei” című kiállítás a Söréttoronyban

November 29-től immár a közönség is megtekintheti a felújított Söréttoronyban helyet kapó „Tata építészei” című kiállítást. A város XVI-XX. századi története is jól nyomon követhető annak a nyolc építésznek a munkásságán, valamint azok legmeghatározóbb építményein keresztül, akik és amik a tárlatban helyet kaptak. A toronyban felfelé haladva, a lépcsősor végén a panorámában gyönyörködve valóságos környezetükben is felfedezhetőek a tárlat “tárgyai”.

A tárlat érdekessége, hogy mivel a nyolc mesterember közül jónéhánynak nem maradt ránk portréja, az egységes karakterrajzokat Lévai Ádám képgrafikus alkotta meg. A látvány Görözdi Géza tervezőgrafikus munkáját dicséri.

A megnyitón Kövesdi Mónika művészettörténész elevenítette fel a XVI. századi várbővítéstől kezdve Tata városépítészetének főbb mérföldköveit, megemlékezve a hozzájuk kapcsolódó legnagyobb tervezőkről, mesterekről. Megemlékező beszédében dr. Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnökasszonya Puhl Aladárról, a Söréttorony tervezőjének életútjáról és munkásságáról – s nem utolsó sorban halálának 2019-ben aktuális 60. évfordulójáról – emlékezett meg. Végül Michl József, Tata Város polgármestere ajánlotta a megjelentek figyelmébe a kiállítást.

A kiállítás a Söréttorony nyitvatartási idejében tekinthető meg, keddtől vasárnapig 8 és 18 óra között.

 

MEGHÍVÓ: Tata építészei – kiállítás megnyitó a Söréttoronyban

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a felújított Söréttoronyban nyíló “Tata építészei” című kiállítás megnyitójára 2019. november 29-én 11 órai kezdettel!

A megnyitó napján 10 és 16 óra között, a rendes nyitvatartási időben az érdeklődők a kiállítóhelyet belépőjegy megváltása nélkül tekinthetik meg!

Ökojátszóházzal várunk mindenkit a Forrás Bevásárló Közösség születésnapján

“Hadd nőjön később óriássá, aki korábban érkezett”

A KORE (Koraszülöttek Országos Egyesülete) az előző évekhez hasonlóan idén is meghirdeti a “Színezzük lilára az országot!” akciót, melyhez bárki csatlakozhat. Tata városa, és a Kuny Domokos Múzeum (Közösségi múzeum 2019) november 17-én a tatai vár lilára „festésével” csatlakozik a kezdeményezéshez.

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja. 2008 óta létezik a világnap, melyet európai szülői szervezetek közösen alapítottak meg, és 2011 óta világszerte ünneplik. Ahogy a világban mindenhol, sajnálatos módon Magyarországon is rendkívül sok a koraszülés. Ez azt jelenti, évente mintegy nyolcezer gyermek jön koraszülöttként a világra, ezzel Magyarország a középmezőnyben van. Hiába próbál az orvostudomány is mindent megtenni a koraszülést kiváltó okok felderítésére, illetve megszüntetésére, sajnos ez még a mai napig nem megoldott feladat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek.

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a PICinyek (PIC – Perinatális Intenzív Centrum) tiszteletére mindenki és minden lilába borul. Vasárnap lila szalagot, illetve lila ruhákat, kiegészítőket visel mindenki, akit megérint az idő előtt világra jött babák sorsa. 17-én, sötétedés után országszerte a kiemelt épületek is lila színt öltenek, kivilágításukkal is felhívva a figyelmet a koraszülöttekre és családjaikra, valamint az ő segítésük fontosságára.

(Idézet forrása: Lackfi János: Aki korábban érkezett című verse)

Idén dupla Geotóp Nappal várjuk a geológia szerelmeseit

Október 5., 10:00-16:00: Családi nap a Kuny Domokos Múzeumban

Idén a fókuszban ismét az Év ásványa és ősmaradványa áll majd: megismerkedünk egy “ólom nehéz” ásvánnyal, a galenittel, és egy dinó, a Komlosaurus is visszalátogat még hozzánk. Lehetőség lesz megismerni, majd szavazni a jövő év jelöltjeire is (ásványok: apatit, barit, turmalin; ősmaradványok: gyapjas orrszarvú, óriásfogú őscápa, tengeri liliom).

Várunk minden érdeklődőt egy izgalmas, játékos családi napra!

 

Október 12.: Vértesszőlős – Tata geoTÚRA

Ember és kő – harmóniában a kezdetektől. A Vértesszőlősről Tatára vezető túrát régészek és geológusok vezetik. A túra célja, hogy megmutassa, hogyan használta a követ az ember a kezdetektől – lakhelyül, eszközül, építőkőként. Végigsétálunk, időrendben, az ember nyomain a 300.000 évnél is idősebb Samutól kezdve a Porhanyó-bánya 100.000 éves lakóin át a Kálvária-dombon bányászó 5-7000 éves neolit emberig. Közben megismerjük Tata és környékének legjellegzetesebb geológiai képződményeit is, időrendben visszafelé, az édesvízi mészkövektől a földtörténeti középkor különböző mészkőtípusaiig és a neolit nyersanyagként használt tűzkőig. A program a Tatai Geológus Kertben ér véget, ahol lehetőség nyílik a 2020-as Év ásványa és Év ősmaradványa szavazásra is!

Túra hossza: kb. 10 km

Találkozó: MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye: 2837 Vértesszőlős, Vértes László park 1., 10:00

Túravezetők: Markó András, T. Biró Katalin, Kürthy Dóra, Szente István, Varga Zoltán, Harman-Tóth Erzsébet

Információ: Harman-Tóth Erzsébet (celadonite@gmail.com, tel: 20-9120-163)

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges Harman-Tóth Erzsébetnél!

A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Városkép