Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Kategória

Category Archive: Általános

Könyvbemutató a Városházán

2019. december 3-án délután a tatai Városháza dísztermében ifj. dr. Rabár Ferenc „Tata és Tóváros egyesítése és fejlesztése” című könyvének bemutatójára gyűltek össze a megjelentek. A Tata Város Önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum közös szervezésében megvalósult programon dr. Schmidtmayer Richárd a múzeum igazgatója köszöntötte elsőként az érdeklődőket. A „Libelli Tatenses” sorozat szerkesztőjeként is üdvözölte a mű megjelenését, hiszen az egyesítés történetét feldolgozó 200 oldalas könyv a múzeum gondozásában jelent meg, s sorozat hatodik kötete. Felelevenítette, hogy 2013-ban amikor a Városi Önkormányzat fenntartásába került a múzeum, fogalmazódott meg az igény az önálló arculattal bíró kiadványsorozatra. A helytörténeti sorozat indító kötetében Rabár Ferenc a tatai piarista főgimnázium közel negyvenöt éves történetét dolgozta fel, de a sorozat harmadik kötete is az ő kutatótevékenységének lenyomata, amely „Sorsdöntő esztendők. Tata és a Piaristák” címmel jelent meg. Ezt követte dr. Kálmán Attila és Kövesdi Mónika könyve, amely a tatai emlékművek, köztéri alkotások, emléktáblák adattára volt. A sorozat többi kötete is fontos megyei kutatási témákat dolgozott fel.

Ifj. dr. Rabár Ferenc vette át a szót ezután, aki a mű létrejöttének előzményeit vázolta fel, s a néhányéves kutatómunka legfontosabb állomásait elevenítette fel. Elmondta, hogy a kötet két részből áll, az első részben az egyesítés történetét foglalta össze, a második részben pedig az új városközpont létesítésének részleteiről ír. Az egyesítés kezdeményezője és fő szervezője Magyary Zoltán volt, akinek szerepére szintén kitért előadásában.

A képeslapokat, fotódokumentációt eddig még nem publikált korabeli terveket, is tartalmazó kötet, többek között Hollósy Sándor mérnök és Puhl Aladár építész eddig még nem kutatott leírásait is feldolgozta. A további fejlesztéseknek végül a második világháború állandósuló légibombázásai vetettek véget, így a kötet 1944-ig dolgozza fel a történéseket. A történész-muzeológus végül elmondta, hogy ő maga is közelebb érzi magát a városhoz, szerzőként is jó szívvel ajánlja a könyvet minden tatainak.

Michl József Tata város polgármestere is örömét fejezte ki, hogy a komoly kutató munka után immár kézben tartható az a kötet, amely az 1935 és 1944 közötti időszak várostörténeti korlenyomata. Minden Tatát szerető lokálpatrióta számára hasznos kiadványnak tartja. A jelenlévők nagy örömmel forgatták a kiadványt, melyet a program második felében a szerző dedikált is.

A kötet decembertől megvásárolható a Várban. Az igényes és szép kiadvány az ünnepek közeledtével ajándéként is nagyszerű a könyvek szerelmeseinek.

Csak természetesen – immár egy éve

Hatalmas volt a készülődés november utolsó péntek délutánján a Forrás Bevásárló Közösség első születésnapja alkalmából szervezett programon a Jávorka Sándor Szakközépiskolában.

Az egy éve alakult közösség tagjai pénteken, az évforduló alkalmából termelői finomságokkal, vendégváró asztallal és születésnapi tortával is várták a szép számban érkező közönséget a megszokott piac mellett. Sok-sok finomság, gondos odafigyeléssel készített étkek sorakoztak a pultokon.

A Múzeum szakmai munkája mellett is fontosnak tartja a fenntartható, környezettudatos szemléletmódot, melyet a Közösség szervezői is szem előtt tartanak. Meghívásukra ezen a délutánon öko-játszóházzal vártuk az érdeklődőket a helyszínen. Lelkes családok, kicsik és nagyok jöttek az asztalunkhoz, ahol Tata természeti kincseihez kapcsolódó memóriajáték és óriás fakocka kirakó várt mindenkit, ezen kívül az aktuális kiállításunkhoz kacsolódóan (Környezetváltozás a Tatai-medencében) újrahasznosított alapanyagokból lehetett szép és hasznos tárgyakat alkotni: illatos gyógynövényes zsákocskákat, hűtőmágnest, vidám állatmintás dekorokat, társasjátékot, vagy akár palack lovacskákat; ezzel is bemutatva, hogy pl. a gyerekek számára rengetegféle játék megvalósítható csupán néhány kupakból és PET palackból.

Megnyílt a „Tata építészei” című kiállítás a Söréttoronyban

November 29-től immár a közönség is megtekintheti a felújított Söréttoronyban helyet kapó „Tata építészei” című kiállítást. A város XVI-XX. századi története is jól nyomon követhető annak a nyolc építésznek a munkásságán, valamint azok legmeghatározóbb építményein keresztül, akik és amik a tárlatban helyet kaptak. A toronyban felfelé haladva, a lépcsősor végén a panorámában gyönyörködve valóságos környezetükben is felfedezhetőek a tárlat “tárgyai”.

A tárlat érdekessége, hogy mivel a nyolc mesterember közül jónéhánynak nem maradt ránk portréja, az egységes karakterrajzokat Lévai Ádám képgrafikus alkotta meg. A látvány Görözdi Géza tervezőgrafikus munkáját dicséri.

A megnyitón Kövesdi Mónika művészettörténész elevenítette fel a XVI. századi várbővítéstől kezdve Tata városépítészetének főbb mérföldköveit, megemlékezve a hozzájuk kapcsolódó legnagyobb tervezőkről, mesterekről. Megemlékező beszédében dr. Kis Tiborné, a Tatai Helytörténeti Egyesület elnökasszonya Puhl Aladárról, a Söréttorony tervezőjének életútjáról és munkásságáról – s nem utolsó sorban halálának 2019-ben aktuális 60. évfordulójáról – emlékezett meg. Végül Michl József, Tata Város polgármestere ajánlotta a megjelentek figyelmébe a kiállítást.

A kiállítás a Söréttorony nyitvatartási idejében tekinthető meg, keddtől vasárnapig 8 és 18 óra között.

 

MEGHÍVÓ: Tata építészei – kiállítás megnyitó a Söréttoronyban

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a felújított Söréttoronyban nyíló “Tata építészei” című kiállítás megnyitójára 2019. november 29-én 11 órai kezdettel!

A megnyitó napján 10 és 16 óra között, a rendes nyitvatartási időben az érdeklődők a kiállítóhelyet belépőjegy megváltása nélkül tekinthetik meg!

Ökojátszóházzal várunk mindenkit a Forrás Bevásárló Közösség születésnapján

“Hadd nőjön később óriássá, aki korábban érkezett”

A KORE (Koraszülöttek Országos Egyesülete) az előző évekhez hasonlóan idén is meghirdeti a “Színezzük lilára az országot!” akciót, melyhez bárki csatlakozhat. Tata városa, és a Kuny Domokos Múzeum (Közösségi múzeum 2019) november 17-én a tatai vár lilára „festésével” csatlakozik a kezdeményezéshez.

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja. 2008 óta létezik a világnap, melyet európai szülői szervezetek közösen alapítottak meg, és 2011 óta világszerte ünneplik. Ahogy a világban mindenhol, sajnálatos módon Magyarországon is rendkívül sok a koraszülés. Ez azt jelenti, évente mintegy nyolcezer gyermek jön koraszülöttként a világra, ezzel Magyarország a középmezőnyben van. Hiába próbál az orvostudomány is mindent megtenni a koraszülést kiváltó okok felderítésére, illetve megszüntetésére, sajnos ez még a mai napig nem megoldott feladat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek.

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a PICinyek (PIC – Perinatális Intenzív Centrum) tiszteletére mindenki és minden lilába borul. Vasárnap lila szalagot, illetve lila ruhákat, kiegészítőket visel mindenki, akit megérint az idő előtt világra jött babák sorsa. 17-én, sötétedés után országszerte a kiemelt épületek is lila színt öltenek, kivilágításukkal is felhívva a figyelmet a koraszülöttekre és családjaikra, valamint az ő segítésük fontosságára.

(Idézet forrása: Lackfi János: Aki korábban érkezett című verse)

Idén dupla Geotóp Nappal várjuk a geológia szerelmeseit

Október 5., 10:00-16:00: Családi nap a Kuny Domokos Múzeumban

Idén a fókuszban ismét az Év ásványa és ősmaradványa áll majd: megismerkedünk egy “ólom nehéz” ásvánnyal, a galenittel, és egy dinó, a Komlosaurus is visszalátogat még hozzánk. Lehetőség lesz megismerni, majd szavazni a jövő év jelöltjeire is (ásványok: apatit, barit, turmalin; ősmaradványok: gyapjas orrszarvú, óriásfogú őscápa, tengeri liliom).

Várunk minden érdeklődőt egy izgalmas, játékos családi napra!

 

Október 12.: Vértesszőlős – Tata geoTÚRA

Ember és kő – harmóniában a kezdetektől. A Vértesszőlősről Tatára vezető túrát régészek és geológusok vezetik. A túra célja, hogy megmutassa, hogyan használta a követ az ember a kezdetektől – lakhelyül, eszközül, építőkőként. Végigsétálunk, időrendben, az ember nyomain a 300.000 évnél is idősebb Samutól kezdve a Porhanyó-bánya 100.000 éves lakóin át a Kálvária-dombon bányászó 5-7000 éves neolit emberig. Közben megismerjük Tata és környékének legjellegzetesebb geológiai képződményeit is, időrendben visszafelé, az édesvízi mészkövektől a földtörténeti középkor különböző mészkőtípusaiig és a neolit nyersanyagként használt tűzkőig. A program a Tatai Geológus Kertben ér véget, ahol lehetőség nyílik a 2020-as Év ásványa és Év ősmaradványa szavazásra is!

Túra hossza: kb. 10 km

Találkozó: MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye: 2837 Vértesszőlős, Vértes László park 1., 10:00

Túravezetők: Markó András, T. Biró Katalin, Kürthy Dóra, Szente István, Varga Zoltán, Harman-Tóth Erzsébet

Információ: Harman-Tóth Erzsébet (celadonite@gmail.com, tel: 20-9120-163)

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges Harman-Tóth Erzsébetnél!

Programkínálatunk a XIII. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva

Múzeumunk, csatlakozva a 2019. szeptember 14. és 22. között megrendezésre kerülő XIII. Ars Sacra Fesztiválhoz, a következő három programmal várja Önöket:

  • Peregrinis Salutem! Ereklye, zarándoklat, múzeumpedagógia.
    A tatai Öregvár az El Camino zarándokútvonalán áll. Akinek erre vezet az útja, pihenjen meg nálunk! Az Ars Sacra Fesztivál hetében, szeptember 14. és 22. között szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen kalandozna az ereklyék mesés világában, aki kíváncsi a hozzájuk köthető legendákra, az általuk bejárt utakra! Légy üdvözölve, Vándor! A foglalkozás ingyenes, de bejelentkezéshez vagy regisztrációhoz kötött!
    Regisztráció, bejelentkezés: muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu
    Telefon: 06-30-331-7511
  • Új kiállítás nyílik szeptember 19-én 15:30-kor múzeumunkban A hit jelei címmel. A kiállítás a múzeum közösségi és társadalmi szerepvállalásával összhangban tiszteleg a hit megélésének sokfélesége előtt.
  • Intézményünk, valamint a program civil szervezői az Ars Sacra Fesztivál keretén belül “Nyitott szakrális terek Tatán” címmel lehetőséget adnak az érdeklődőknek a város múltja vallási arculatának, s az azt képviselő ingatlanoknak a megismerésére. Mindegyik műemléki ingatlannak múltja, története, sorsa van. A szeptember 22-én, 14 és 17 óra között látogatható helyszíneken (Kálvária-kápolna, református templom, zsinagóga, várbeli anglikán kápolna, harangláb) az érdeklődőket dr. Márkus Mihály, Farkas Csilla, Kocsi Imre és Kövesdi Mónika várja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

https://www.facebook.com/events/529203541262795/?event_time_id=529203551262794

https://www.facebook.com/events/2094036050903183/

https://www.facebook.com/events/402885757080509/

 

 

A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Egy kisváros a hátországban - kiállítás