Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Kategória

Category Archive: Általános

“Hadd nőjön később óriássá, aki korábban érkezett”

A KORE (Koraszülöttek Országos Egyesülete) az előző évekhez hasonlóan idén is meghirdeti a “Színezzük lilára az országot!” akciót, melyhez bárki csatlakozhat. Tata városa, és a Kuny Domokos Múzeum (Közösségi múzeum 2019) november 17-én a tatai vár lilára „festésével” csatlakozik a kezdeményezéshez.

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja. 2008 óta létezik a világnap, melyet európai szülői szervezetek közösen alapítottak meg, és 2011 óta világszerte ünneplik. Ahogy a világban mindenhol, sajnálatos módon Magyarországon is rendkívül sok a koraszülés. Ez azt jelenti, évente mintegy nyolcezer gyermek jön koraszülöttként a világra, ezzel Magyarország a középmezőnyben van. Hiába próbál az orvostudomány is mindent megtenni a koraszülést kiváltó okok felderítésére, illetve megszüntetésére, sajnos ez még a mai napig nem megoldott feladat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek.

November 17-én, a Koraszülöttek Világnapján a PICinyek (PIC – Perinatális Intenzív Centrum) tiszteletére mindenki és minden lilába borul. Vasárnap lila szalagot, illetve lila ruhákat, kiegészítőket visel mindenki, akit megérint az idő előtt világra jött babák sorsa. 17-én, sötétedés után országszerte a kiemelt épületek is lila színt öltenek, kivilágításukkal is felhívva a figyelmet a koraszülöttekre és családjaikra, valamint az ő segítésük fontosságára.

(Idézet forrása: Lackfi János: Aki korábban érkezett című verse)

Idén dupla Geotóp Nappal várjuk a geológia szerelmeseit

Október 5., 10:00-16:00: Családi nap a Kuny Domokos Múzeumban

Idén a fókuszban ismét az Év ásványa és ősmaradványa áll majd: megismerkedünk egy “ólom nehéz” ásvánnyal, a galenittel, és egy dinó, a Komlosaurus is visszalátogat még hozzánk. Lehetőség lesz megismerni, majd szavazni a jövő év jelöltjeire is (ásványok: apatit, barit, turmalin; ősmaradványok: gyapjas orrszarvú, óriásfogú őscápa, tengeri liliom).

Várunk minden érdeklődőt egy izgalmas, játékos családi napra!

 

Október 12.: Vértesszőlős – Tata geoTÚRA

Ember és kő – harmóniában a kezdetektől. A Vértesszőlősről Tatára vezető túrát régészek és geológusok vezetik. A túra célja, hogy megmutassa, hogyan használta a követ az ember a kezdetektől – lakhelyül, eszközül, építőkőként. Végigsétálunk, időrendben, az ember nyomain a 300.000 évnél is idősebb Samutól kezdve a Porhanyó-bánya 100.000 éves lakóin át a Kálvária-dombon bányászó 5-7000 éves neolit emberig. Közben megismerjük Tata és környékének legjellegzetesebb geológiai képződményeit is, időrendben visszafelé, az édesvízi mészkövektől a földtörténeti középkor különböző mészkőtípusaiig és a neolit nyersanyagként használt tűzkőig. A program a Tatai Geológus Kertben ér véget, ahol lehetőség nyílik a 2020-as Év ásványa és Év ősmaradványa szavazásra is!

Túra hossza: kb. 10 km

Találkozó: MNM Vértesszőlősi Régészeti Bemutatóhelye: 2837 Vértesszőlős, Vértes László park 1., 10:00

Túravezetők: Markó András, T. Biró Katalin, Kürthy Dóra, Szente István, Varga Zoltán, Harman-Tóth Erzsébet

Információ: Harman-Tóth Erzsébet (celadonite@gmail.com, tel: 20-9120-163)

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges Harman-Tóth Erzsébetnél!

Programkínálatunk a XIII. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódva

Múzeumunk, csatlakozva a 2019. szeptember 14. és 22. között megrendezésre kerülő XIII. Ars Sacra Fesztiválhoz, a következő három programmal várja Önöket:

  • Peregrinis Salutem! Ereklye, zarándoklat, múzeumpedagógia.
    A tatai Öregvár az El Camino zarándokútvonalán áll. Akinek erre vezet az útja, pihenjen meg nálunk! Az Ars Sacra Fesztivál hetében, szeptember 14. és 22. között szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen kalandozna az ereklyék mesés világában, aki kíváncsi a hozzájuk köthető legendákra, az általuk bejárt utakra! Légy üdvözölve, Vándor! A foglalkozás ingyenes, de bejelentkezéshez vagy regisztrációhoz kötött!
    Regisztráció, bejelentkezés: muzeumpedagogia@kunymuzeum.hu
    Telefon: 06-30-331-7511
  • Új kiállítás nyílik szeptember 19-én 15:30-kor múzeumunkban A hit jelei címmel. A kiállítás a múzeum közösségi és társadalmi szerepvállalásával összhangban tiszteleg a hit megélésének sokfélesége előtt.
  • Intézményünk, valamint a program civil szervezői az Ars Sacra Fesztivál keretén belül “Nyitott szakrális terek Tatán” címmel lehetőséget adnak az érdeklődőknek a város múltja vallási arculatának, s az azt képviselő ingatlanoknak a megismerésére. Mindegyik műemléki ingatlannak múltja, története, sorsa van. A szeptember 22-én, 14 és 17 óra között látogatható helyszíneken (Kálvária-kápolna, református templom, zsinagóga, várbeli anglikán kápolna, harangláb) az érdeklődőket dr. Márkus Mihály, Farkas Csilla, Kocsi Imre és Kövesdi Mónika várja.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

https://www.facebook.com/events/529203541262795/?event_time_id=529203551262794

https://www.facebook.com/events/2094036050903183/

https://www.facebook.com/events/402885757080509/

 

 

MEGHÍVÓ: „Fehér arany” – Fischer-porcelánok a Fischer-házban

A Kuny Domokos Múzeum és a Tatai Helytörténeti Egyesület a tatai Fischer-házban (a városháza mellett, Bercsényi u. 1.) mutatja be a Fischer-családra és Fischer Mór egykori porcelánműhelyére emlékező kiállítását.

A megnyitó időpontja: 2019. szeptember 20. (péntek) 17 óra.

A megjelenteket köszönti dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója és Michl József, Tata Város polgármestere.

A kiállítást Kövesdi Mónika művészettörténész nyitja meg.

A Fischer-család Wolfgang nevű őse után Farkasháznak, Wolfshausnak titulálta a család ősi fészkét. Amikor az idős, immár nemesi rangra emelt farkasházi Fischer Mór Dezső fiával 1875-ben hazatért Herendről, a szülőház udvarán, az egykori tímárműhelyek és raktárak helyén rendeztek be porcelánfestödét és építettek égetőkemencét. Az itt festett, magyar címerrel, T betűvel és Fischerék monogramjával jelzett porcelánok ma már gyűjtők féltett kincsei…

 

Múzeumpedagógust keresünk

Intézményünk múzeumpedagógust keres. Álláspályázat és részletek:

https://kozigallas.gov.hu/pages/jobviewer.aspx?ID=zhmb0esxh1

MEGHÍVÓ: “Vithánvár omladékai” – kiállítás megnyitó Szőnyben

Időszaki kiállításunk nyílik!

Intézményünk 2012 óta folytat régészeti feltárást a Vértessomló határában álló Vitányvárnál. Az eddigi ásatási eredményeket időszaki kiállítás keretében mutatjuk be a Komáromi Klapka György Múzeumban 2019. július 24-től. A kiállítás kurátora az ásatás vezetője: László János.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Mezők lilioma kiállítás megnyitó

A piarista kápolnában nyílt meg, nagy érdeklődés mellett 2019. június 27-én a Mezők lilioma című, csoportos kortárs képzőművészeti kiállítás. A rendhagyó kiállítási helyszínen rendezett tárlat a Kuny Domokos Múzeum, a Mecénás Közalapítvány és a Rend-ház Kft. összefogásával valósult meg.

Részletek a megnyitóból:

„Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is.”

Kiállításunk Máté evangéliumának szövegére, a „Hegyi beszéd” részletére épül. A szöveg példázatai, szimbólumai és metaforái Jézus legfontosabb tanításait magyarázzák el. A tanítást hitről, gondviselésről, az útmutatást a pusztuló anyagi javak és a maradandó értékek közti választásról, s emellett a teremtett világ szépségének himnikus dícsérete is e sorokban rejtőzik.

Az épület sorsát beszédesen mutató falak között tavaly rendeztünk először ilyen nagyszabású kiállítást, s annak során meggyőződtünk arról, hogy itt elsősorban szakrális kiállítások nyernek létjogosultságot, azok érvényesülnek, – olyan alkotások, amelyek az egykori oltárképek, predellaképek, ereklyetartók és szobrok helyébe tudnak lépni, és így szolgálni azt, amiért ez a hely megépült. És most is megtörtént, ami tavaly: az itt kiállított darabokat kivétel nélkül sajátos fénybe vonta, különös jelentésárnyalatot kölcsönözve nekik, a kápolna.

Egy különös kommunikáció zajlik itt, amelynek médiuma az alkotás, kommunikáció egyszerre felénk és felfelé, valamiféle köztes létben létértelmezés, vallomás és imádság között. Mint Szunyogh László szobra, a Figura holdsarlóval: egy nagyon rusztikusan, durván mintázott alak, amint íjként megfeszülve próbál emelni egy fénylő, egy tökéletes égi idomot. Lehet, hogy nem is emeli, csak próbálja egyáltalán tartani: mulandó a halhatatlant, földi az égit, vagy csak tulajdon lényünkből azt a részt felmutatni, ami értékes, ami megmarad.

Vagy mint Kelemen Benő képe: töredezett emberi figura, áll a liliomok között, s míg azoknak felfelé vezet az útja, a törékeny nádszál ember süllyed – lélek és test kettőssége ez.

A kiállított alkotások az ország legkülönbözőbb pontjairól jelentkezett 53 művész munkái. Az alkotások ennek megfelelően többféle nyelven szólalnak meg, több műfajban, stílusban, hangnemben, esztétikai minőségben. A keresztény művészet hagyományos, sokévszázados toposzait megszüntetve-megtartva, abszolút kortárs alkotások ezek. Bizonyos dolgok (utalások, fogalmak, jelképek), a megjelölt témának köszönhetően, visszatérő módon jelennek meg.

A legjellemzőbb motívum a táj és a kert. A mező, a liliomok és a füvek említése a szentírási szövegben előhívta annak a kertnek a képét, amely a tökéletesség, a boldogság és béke kertje, az elveszített és azóta is vágyott idill kertje, a paradicsomkert, az éden. A képeken ábrázolt tájak, mikrovilágok, kertek, fák, levelek és virágok ábrázolása innen bontakozik ki, rejtett szimbolizmusuk ide vezethető vissza. A tájak felett lebegő szárnyak, az ecsetvonás gesztusával felvitt rebbenés pedig a lélek jelképének, a szentlélek galambjának, az angyal szárnyának nyoma. Sándor József Attila tájképén csak a szárnyak suhogását látjuk, amelyek egészen befedik előlünk a tájat, míg Egri Erzsébet tájképein a világ megkettőződik, és a láthatatlan nagyon finoman, de láthatóvá válik.

Fent és lent (a földi és égi kapcsán), kint és bent (a körbezárt kert kapcsán, vagy a test és lélek viszonyában), mulandó és maradandó, fény és sötétség világa bontakozik ki egyre világosabban szemünk előtt.

Meddig terjed a szakralitás határa? Amíg Őt ábrázoljuk, az Ő kultuszát szolgáljuk, róla beszélünk? Vagy tágabb értelemben, alkotását, a teremtett világot csodálva, megörökítve, virágszálaihoz lehajolva? Vagy egészen szűken, magunkban keresve őt?

Amíg a kiállítás képei felett meditálunk, a felvetett gondolatokon és megközelítéseken töprengünk, a szakralitás útján járunk mi is. Mindenkinek ajánlom, hogy Ölveczky Gábor gyönyörű grafikája előtt megállva szánjon időt a művész által feldolgozott József Attila-vers apokrif imaszövegére is:

… Most mégis, megfáradván,
Dicséreteddel keresünk új erőt
S enmagunk előtt is térdet hajtunk, mondván:
Szabadits meg a gonosztól.
Akarom.

Nyitva tartás és tárlatvezetéseink a Víz, Zene, Virág Fesztivál hétvégéjén

Tisztelt Látogatóink!

Kiállítóhelyeink a 26. Víz, Zene, Virág Fesztivál ideje alatt a következő rend szerint tartanak nyitva.

A megváltott fesztiválbelépőkkel kiállításaink ingyenesen megtekinthetők!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt vármúzeumunkba 2019. június 28-án (pénteken) 16 órai kezdettel Nemes Károly Velencei maszkkiállításának megnyitójára!

Pénteken és szombaton a legkisebbeket kézműves foglalkozásokkal várjuk!

A weboldal használatával elfogadja a cookie-k használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Egy kisváros a hátországban - kiállítás