“Lacus Felix” TÁMOP pályázat

VI. Tatai Patara Török Kori Történelmi Fesztivál

XVI. századi tatai vár visszafoglalásának történetét kísérhettük végig a VI. Tatai Patara Török Kori Történelmi fesztiválon. A programsorozathoz a Kuny Domokos Múzeum is bekapcsolódott.

Pénteken Ölveczky Gábor „A hadmérnök feljegyzései című kiállítására került sor. A grafikai sorozat, számos török kori vár alaprajzát mutatja (Érsekújvár, Szigetvár, Győr, Tata stb.) olyan formában, mintha a hadi építész vázlatlapja, naplórészlete lenne. A kiállításon látható a három részes Balassi-sorozat is, amely Balassi Bálint életének három színterét (három vár, alaprajz formában) kapcsolja össze költészetének három műfajával.

Szombaton a grafikusművész Ölveczky Gábor tartott külön előadást és bemutatót. Kézírás történetéről beszélt és bemutatta azt a kézírás-stílust, a késő reneszánsz kalligrafikus írásmódját, amelyet ő is gyakran használt és a kiállítás darabjain is megfigyelhető.

A látogatóknak nagy élmény volt látniuk, ahogy a kalligrafikus írás megelevenedik a grafikus művész tollából.

A hétvégi múzeumpedagógiai foglalkozásokon pedig az érdeklődők keresztény uralkodóink aláírását próbálhatták lemásolni eredeti lúdtollal és tussal.

A múzeumban ezenkívül különleges tárlatvezetésekre is sor került, ahol a nemcsak a vár történetét, de a várhoz tartozó Kazamatákat vagy a Török kori átjárót is megtekinthették.

A programon több száz látogatót fogadtunk.

Egy kisváros a hátországban - kiállítás