Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Tata kincse, a porcelán

Capodimonte III. Károly nápolyi király palotájának neve. Itt alapította meg 1743-ban porcelángyárát, amelynek sajátos termékét, mintáját több európai porcelánműhely utánozta. A jellegzetes, színesen festett, domborműves, mitológiai történeteket megjelenítő „Capodimonte” dekorú porcelán drága luxusterméknek számított.
A közelmúltban gyűjteményünkbe került darab egy Capodimonte-mintás teáskészlet kannája. Érdekessége, hogy Tatán készült, no, nem maga a porcelánedény, csak a festése. 1874-ben ugyanis a Herendről Dezső fiával Tatára hazatérő Fischer Mór a főtéri szülőház udvarában festőműhelyt rendezett be, és dekorégető kemencét építtetett. A festetlenül ide érkező porcelán készletekre itt kerültek fel a tradicionális herendi minták. Az edény aljának jelzése a Herenden használt magyar címer, a T és FD betűkkel kiegészítve (Tata és Fischer Dezső monogramja). Míg Herend csőddel küszködött, néhány évtizedig Tata képviselte a herendi hagyományt, egészen addig, míg Fischer Dezső fia, Farkasházy Jenő újra fel nem virágoztatta a magyar porcelángyártást Herenden.
Kannánkon a mitológiai dekor jellegzetes eleme, a négyesfogat látható, antik ruházatú alakokkal. A fogatot egy szárnyas nőalak hajtja. Talán Nemezis ő, a büntetést, igazságot osztó, szárnyas istennő, aki kezében mindig ostort tart, s aki a balsorsot érdeme szerint méri a halandóra?

Kövesdi Mónika

Egy kisváros a hátországban - kiállítás