Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Séta Vaszary János nyomában

Október 24-én szombaton, egy szép őszi délutánon az angolkerti nyári laknál gyülekeztek a programra érkezők. Kövesdi Mónika művészettörténész köszöntötte a sétán résztvevőket, majd kalauzolta végig őket a séta útvonalán. A Cseke-tó partján haladva érkeztek meg Vaszary János házához, amely nyitva állt előttük, megtekinthette mindenki, hogy hol élt a Tatán alkotó művész. Munkásságáról és életútjáról, az itt alkotott csodaszép fantázia-képekről, az akkori korszakról esett szó. Majd a séta az Almási úti temetőben fejeződött be, ahol Vaszary János nyughelyénél Kövesdi Mónika felolvasta a festő „Láttam Apollót” című versét.

A múzeumi séták sokak örömére a jövőben is folytatódnak majd, melyre mindenkit szeretettel várunk!

Tata-Tóvároson, a Cseke-tó közelében épült fel 1912-ben Vaszary János festőművész (1897-1939) villája. A különleges épület elsősorban tulajdonosa, „gazdája” szempontjából érdemel figyelmet, aki a magyar festészet legnagyobb mesterei közé tartozik, s aki távolról érkező zarándokként lelt otthonra éppen itt, ebben a kisvárosban.
Vaszary tatai otthonának kulcsmotívuma a kert. Ez jelentette a vonzerőt a festő számára, és ez volt hajlékának legfontosabb jellemzője. Miután beleszeretett a tatai angolkertbe, annak vizeibe és zöld lombsátrába, amint módja volt rá, telket vásárolt, minél közelebb az angolkerthez. Ahol telke és háza elterült, Tóváros szélén, akkortájt még kertek voltak, gyümölcsfákkal, építményt alig lehetett látni a környéken – ez szintén jól látszik korabeli festményein.
A Lovasok a parkban (1919) kompozíciót követően, az 1920-as, 30-as évek festményein azt látjuk, hogy Vaszary elszakad a kert külső ábrázolásaitól. A táj, a lombok, a fák valóságos szépsége, ereje, az angolkert tárgyias képe átalakult, belső tájjá vált. Már nem a gróf kertjét festette, hanem saját kertjében látta meg a motívumot; saját kertjét kezdte festeni, amely egy idilli világ, egy paradicsomi menedék lett számára.
Városunk történeti, művészettörténeti kincse, öröksége a műteremház, és adóssága a ház tulajdonosa, Vaszary János emlékének ápolása, életművének megismerése, az oeuvre jelentőségének felmérése. Célunk, hogy a halhatatlan mester visszatérjen kedves városába, integráns része legyen a város kultúrtörténetének, művészeti hagyományának.

 

Egy kisváros a hátországban - kiállítás