Kuny Domokos Múzeum, Vár

Hétfő: SZÜNNAP
Kedd - péntek: 10.00 - 18.00
Szombat-vasárnap: 9.00-18.00
(+36) 34/381 251

Sima bejegyzés

Barlangok Napja

megalodusA Barlangok Napját minden év június 25-én ünnepeljük. Mivel Tata is bővelkedik ezekben a képződményekben, ezért álljon itt néhány szó róluk.

Nem minden „lyuk” számít barlangnak, amit egy sziklafalban látunk. A pontos meghatározás szerint a barlang a Föld szilárd kérgében, természetes úton keletkezett, 2 m-nél nagyobb, ember által járható üreg. Attól függően, hogy milyen kőzetben, milyen környezetben, milyen folyamat hatására alakul ki, rengeteg típust el lehet különíteni (pl. cseppkőbarlang, sóbarlang, jégbarlang, stb.)

A tatai barlangok egy része a Kálvária-dombon is szemrevételezhető tengeri mészkőben alakult ki. Ilyen a Megalodus-barlang is, amely a város legnagyobb barlangja. Nevét egy kagylóról kapta (Megalodus), amely jellegzetes ősmaradványa a triász mészkőnek, amelyben a barlang képződött. A Kálváriához kisétálva, bárki megfigyelheti ezeket a kb. 200 millió éves őslényeket.

Egy más képződési környezetet mutat pl. a Feszty-barlang, amely a városszerte gyakran látható, növénylenyomatos édesvízi mészkőben keletkezett. Érdekessége, hogy nem utólagosan alakult ki az üreg a kőzetben, hanem a kőzet képződésével egy időben.

Barlangtani különlegesség az Angolparkban található Angyal-forrás-barlang, ugyanis nem a szokásos karsztosodó mészkőben alakult ki, hanem kavics-konglomerátumban. Az áramló víz kipolírozta a kavicsok felszínét, így olyan, mintha csillogó „ékkövek”-ből állna a barlang fala.

Ez csak néhány barlang kiemelve, de számos másik nem is került most említésre. Ez is azt bizonyítja, hogy Tata rendkívül gazdag természeti értékekben… és felmerül a kérdés: vajon hány barlang vár még felfedezésre?!

 

Egy kisváros a hátországban - kiállítás